Onderzoekers van de Universiteit van Massachusetts hebben een manier gevonden om e-mailverkeer zo veilig te maken, dat zelfs de NSA er een zware kluif aan zou hebben.

Dat meldt Business Insider.

De techniek heet digitale steganografie (pdf). Dit betekent dat berichten worden verborgen in andere berichten en kunnen worden ontcijferd met een soort morse. De berichten worden verstuurd als fotonen, lichtdeeltjes.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij Amherst and Raytheon BBN Technologies, een Amerikaanse organisatie die oplossingen bedenkt voor de overheid op het gebied van veiligheid.

De Amerikaanse nieuwswebsite Defense One legt uit hoe de veilige e-mail werkt:

"Neem een tijdseenheid, bijvoorbeeld een seconde. Hak de seconde in kleinere stukjes, een vierde, een achtste en ga zo maar door. Wijs vervolgens een symbool toe aan ieder stukje. Dat is de code. Het bericht wordt dus niet als tekst verstuurd, maar als kleine lichtdeeltjes. De lichtdeeltjes (fotonen) gaan via glasvezel naar de ontvanger. Die kan het bericht lezen, uiteraard op voorwaarde dat hij beschikt over de sleutel van de code. Dit soort geheime code kan ook gebruikt worden via tekstberichten die gewoon via zendmasten gaan. Voor mensen die een oogje op jouw correspondentie hebben, maar niet over de sleutel beschikken, zijn de berichten niet meer dan een achtergrondgeluid."

Sleutel veilig communiceren

De truc is dat de persoon met wie je geheime berichten wil uitwisselen, ook de beschikking moet hebben over de sleutel van de code. Om die veilig te communiceren zegt Defense One dat het verstandig is om de code te delen in een versleutelde e-mail die zichzelf vernietigt als een ongenode gast gaat neuzen in je correspondentie. Dit wordt kwantumbeveiliging genoemd.

Kwantumbeveiliging biedt de mogelijkheid om een boodschap zo veilig te maken dat een poging om het bericht te lezen zonder autorisatie altijd direct leidt tot het vernietigen van de boodschap. Dit gebeurt door de manier waarop de deeltjes werken.

Grens aan grootte berichten

Met behulp van deze twee technieken kan iemand een perfect beveiligd bericht verzenden. Iemand die geïnteresseerd is in de boodschap kan zien dat er iets is verzonden, maar zal nooit iets te weten komen over de inhoud. Een heel boekwerk veilig versturen is overigens niet mogelijk, er zit een grens aan de grootte van de berichten die je op deze manier kunt versturen.

Volledig veilig e-mailen kan dus, maar praktisch is anders. Voor alledaags gebruik zijn er verschillende encryptietools om e-mails mee te beveiligen.

Lees ook

Zo valt je e-mail op bij belangrijke mensen

5 tips om je inbox te temmen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl